Vinderne af lokalfinalen af Projekt Edison på Skovlunde Skole 2020

Opfinderkonkurrence: Skoleelever udvikler produkter til en bæredygtig hverdag

6. klasserne i Ballerup Kommune har netop holdt lokalfinale i opfinderkonkurrencen Projekt Edison. Årets tema var fremtidens hverdagsliv, og det bliver nemt at handle bæredygtigt i fremtiden, hvis det står til de fem finalister

Foto: En af de fem vindergrupper af lokalfinalen var elever fra 6.f på Skovlunde Skole, Afdeling Rosenlund. De havde udviklet en idé til en bæredygtig bærepose baseret på tang. En af gruppemedlemmerne fik idéen en dag, hun spiste sushi og tænkte, hvad tang mon ellers kunne holde på. Her bliver de glade vindere, Edin, Lea, Sofia og Magnus, foreviget af pædagogisk leder Nana Hirtsgaard Walbum og elevernes lærer Jakob Borregaard. 

Forestil dig en helt almindelig indkøbstur. 

Inden varerne ryger i kurven, tjekker du lige varens CO2-aftryk via en app på din mobil, så du er sikker på den er klimavenlig. Dine indkøb fragter du hjem i en bæredygtig tangpose, som ikke skader miljøet. På vejen hjem bliver jagten på den nærmeste skraldespand til en leg via en app på din telefon eller skralderobotten på gaden. Når du stiger af bussen, sørger robotten Robie for at støvsuge dit brugte mundbind op, så det ikke ligger og flyder i naturen. 

Så nemt kan det blive at leve bæredygtigt i fremtiden. I hvert fald hvis det står til de fem vindergrupper fra Ballerup Kommune i lokalfinalerne til Projekt Edison, der er en opfinderkonkurrence for alle landets 6. klasser. 

Spot på innovation

Lokalfinalen var den foreløbige kulmination på et innovativt læringsforløb, som 25 6. klasser fra alle kommunens folkeskoler har prøvet kræfter med den seneste måned. 
I år er det tredje gang Ballerup Kommune er med i konkurrencen og denne gang var temaet ”Min hverdag i fremtiden”. Eleverne har den seneste måned arbejdet med innovative læreprocesser i grupper ved at opfinde et konkret produkt til løsning af en virkelig problemstilling. 

Der var to krav til produktet: Det skal være bæredygtigt, og det skal skabe værdi for andre mennesker. Den udfordring greb de i alt 530 elever, så der var tæt løb til både semifinalerne i klasserne og lokalfinalerne på skolerne. 
Velforberedte finalister. Af hensyn til corona var der i år ikke én samlet lokalfinale for alle skolerne. I stedet blev der afholdt lokalfinaler på distriktsskolerne i store sportshaller og med god afstand. Nogle grupper havde endda sørget for, at finalen blev livestreamet til klassekammeraterne, så de kunne følge lokalfinalen på storskærm i klassen.  

På Skovlunde Skole var eleverne fra skolens to afdelinger, Lundebjerg og Rosenlund, samlet i den gamle hal. Seks grupper havde kvalificeret sig til den lokale finale og var klar til at pitche deres løsninger for dommerne. Alle grupper havde forberedt en stand med plancher, og flere grupper havde også lavet en prototype af deres produkt, ligesom de havde matchende T-shirts med produktnavnet på. 
Selv om de alle havde fået den samme opgave, var de nået frem til vidt forskellige bud på produkter til en bæredygtig hverdag. Lige fra et intelligent køleskab der kan begrænse madspild, til en lygtepæl der producerer sin egen energi, et filter der kan rense drikkevand og en bærepose lavet af tang, for bare for at nævne nogle af idéerne.

Kompetente medarbejdere i fremtiden

Der var hentet dommere ind fra udefra for at vurdere elevernes mange idéer, så lokalfinalen minder mest muligt om den nationale finale. Dommerne var i år både hentet fra det lokale erhvervsliv og fra ungdomsuddannelserne, og de var imponerede over elevernes kunnen. 

- I er virkelig dygtige til a pitche jeres idéer. I 6. klasse havde jeg aldrig selv stillet mig op og holdt en præsentation, ligesom I har gjort i dag. I er seje, og de her kompetencer kan I også bruge fremover, sagde dommer Sebastian Bøtcher fra Schneider Electric til eleverne fra Skovlunde Skole, da vinderen skulle kåres. 

Det er Jakob Borregaard, der er matematiklærer for vindergruppen ”Tangposen” på Skovlunde Skole, enig i.
-Jeg er imponeret over, hvor selvkørende de har været. Det er svært at lave idéudvikling, og det skaber frustrationer undervejs, som er meget lærerige. Eleverne er blevet mere bevidste om samarbejde, og det kan vi helt klart bygge videre på i undervisningen efterfølgende, siger Jakob Borregaard. 

Nu skal de fem vindergrupper hjem og øve sig endnu mere på deres pitch, inden de skal dyste mod 6. klasser fra resten af landet. Den nationale finale, der i år bliver afholdt virtuelt, løber af stablen den 19. november. 

Vinderne af lokalfinalen i Projekt Edison 2020:

  • Baltorpskolen: 6.b fra Afdeling Grantoften vandt med deres idé til en ’SkraldeRobot’ med hjul og indbygget GPS.
  • Hedegårdsskolen: Hold 1 fra 6.a vandt med idéen til en støvsuger, ‘Robie’, som kan støvsuge brugte mundbind på stationer og gader.
  • Måløvhøj Skole: 6.d fra Afdeling Måløv vandt med idéen til en app scanner, der kan tjekke varens CO2-aftryk ved indkøb og give gode idéer til klimavenlige madretter.
  • Skovvejens Skole: 6.l fra Afdeling Øst vandt med idéen Go’ skrald. En app der guider dig på vej til nærmeste skraldespand og belønner dig med point.
  • Skovlunde Skole: 6.f fra Afdeling Rosenlund vandt med idéen ”Tangposen”. En bæredygtig bærepose lavet af tang.

Fakta

  • Projekt Edison er et projekt under Fonden for Entreprenørskab.
  • Det er en landsdækkende opfinderkonkurrence for elever i 6. og 7. klasse.
  • 6. klasserne i Ballerup Kommune har deltaget i det innovative læringsforløb siden 2018. 
  • Vil du være dommer til lokalfinalen i Projekt Edison i november 2021? Så kontakt konsulent Sanne Askholm på sas5@balk.dk

Seneste nyheder